Wij helpen u graag! Bel ons vandaag nog: 0527 - 27 1088

Vijver aanleggen

Vijvers en waterpartijen aanleggen

De vijver creëert beleving in de tuin. Ook geeft een vijver ruimte en structuur aan uw tuin. Uiteraard moet er rekening gehouden worden met de veiligheid. Een vijver in de tuin is zeer rustgevend. Het geeft wat extra sierwaarde aan het geheel en meer perspectief. In de meeste gevallen werkt het verruimend. Water leeft en trekt leven aan. Iedere dag ontdekt u weer nieuwe dingen.

vijver aanleggen emmeloord

De basis voor een goed aanlegde vijver is een doordacht en helder uitgewerkt plan van aanpak. Het aanleggen van een vijver is namelijk geen keuze die u zomaar maakt. Er moet gekeken worden naar eventueel noodzakelijke grondwerkzaamheden, meten van de grondwaterstand, de feitelijke aanleg van de vijver en tot slot natuurlijk de afwerking. In een kleinere tuin is het gebruik van voorgevormd materiaal of bekleed hout aan te bevelen. Is meer ruimte beschikbaar, bieden het uitgraven en bekleden met waterbestendig materiaal u iedere denkbare flexibiliteit qua grootte, vorm, diepte, enzovoorts. Voor grotere waterpartijen en moerasachtige landschappen zijn tal van andere factoren bepalend, zoals ruimte, bodem, grondwater en omgeving.

vijver aanleggen emmeloord

Hoveniersbedrijf Hendrickx verzorgt uw complete vijveraanleg: van ontwerp, tot uitvoering en oplevering. Een mooie heldere vijver is een vak apart. Wij hebben door de jaren heen tal van vijvers en waterpartijen aangelegd en dus kunnen wij u een professioneel advies geven. Zo verzorgen wij zowel aanleg onderhoud als het biologisch evenwicht van uw vijver. Wij maken uw vijver naar uw ontwerp of u kunt door ons een ontwerp laten maken voor uw vijver of waterpartijen. Aan de hand van uw wensen maken we in overleg een tekening van uw vijver. Strakke vijver, zwemvijver, natuurlijke vijvers, rond, vierkant of ovaal met waterval, fontein of verlichting, gemetselde muren of natuurlijk begroeiing. Dit zijn slechts enkele opties want er is werkelijk van alles mogelijk.

Vijver als pronkstuk van uw tuin

Een voorgevormde kunststof vijverbak is eenvoudig te plaatsen, maar valt qua kosten duurder uit dan de folievariant. Ook bent u bij een vijverbak gebonden aan vaste vormen en afmetingen. Een toepassingen die de laatste jaren ook een vlucht heeft genomen, is de gemetselde of betonnen vijver. Deze werkwijze maakt een strakke afwerking mogelijk, die veel gebruikt wordt voor koivijvers, stijlvijvers en zelfs zwemvijvers. De aanleg van een dergelijke vijver is werk voor professionals en door de materiaal- en arbeidskosten ook een van de duurste vijvervarianten.

vijver aanleggen emmeloord

Onderhoud en biologisch evenwicht

Is uw vijver een groene soep? Geen probleem door middel van een deskundig advies en de juiste middelen brengen wij uw vijver weer in een biologisch evenwicht. En heeft u weer een schone en heldere vijver waar u van kunt genieten.

Vijver met helofytenfilter

Een helofytenfilter is een natuurlijke filtermethode met behulp van moerasplanten of helofyten. Waterplanten filteren afvalstoffen uit het water en voorzien het water van zuurstof. In de meeste vijvers staan echter te weinig planten om de vijver in evenwicht te kunnen houden. Vaak zijn (veel) planten in de vijver ongewenst, zoals in het geval van een koivijver of een zwemvijver. Technische filters bieden dan ondersteuning omdat ze het vuil in de vijver opvangen en met behulp van bacteriën giftige stoffen, zoals ammonium en nitriet, omzetten in nitraten en fosfaten. Toch krijgt men dan in vijvers met veel vissen en te weinig planten te maken met een ophoping van nitraat en fosfaat omdat er te weinig planten zijn die deze stoffen die op kunnen nemen voor hun groei. In het geval van een koivijver wordt dit probleem opgelost door het regelmatig verversen van het water.

De oplossing voor een schone vijver: een moerasfilter of helofytenfilter

Een groene soep vijver kan voorkomen worden door een moerasfilter, ook wel plantenfilter of helofytenfilter, genoemd aan te leggen. Dit gebeurt vooral bij koivijvers en zwemvijvers waarin geen of weinig planten kunnen staan, maar ook bij een ‘gewone’ vijver wordt deze methode steeds meer ingezet als natuurlijke filtermethode. De populariteit van moerasfilters is mede toegenomen omdat het ook esthetisch gezien een waardevolle aanvulling voor vijver en tuin is en als natuurlijke randafwerking kan dienen.

De aanleg van het moerasfilter kan worden gerealiseerd als ondiepe zone in de vijver of direct aan de vijver grenzend waardoor het optisch gezien één mooi geheel met de vijver vormt. Maar is ook een situering mogelijk op afstand van de vijver waarmee niet alleen leuke beeklopen en watervallen kunnen worden gecreëerd maar eveneens een strak vormgegeven stijlvijver optisch gescheiden kan worden van het meer natuurlijk ogende moerasfilter. In principe is elke vorm, locatie en zelfs hoogteverschil mogelijk zolang het vijverwater in de vijver en het moerasfilter maar in verbinding staat en wordt rondgepompt

vijver aanleggen emmeloord

Hoe werkt een moerasfilter?

Alle planten hebben voedingsstoffen nodig om zich te ontwikkelen en de meeste planten halen die uit de aarde waarin ze staan. Onderwaterplanten halen deze voedingsstoffen echter uit het vijverwater. Helofyten is de uit het Grieks afkomstige benaming voor moerasplanten. Deze plantensoort staat met de wortels onder water maar groeit boven water. Voor de ontwikkeling van hun wortelstelsel nemen ze zuurstof op uit de buitenlucht en transporteren deze via kleine kanaaltjes naar hun wortels. Rondom deze wortels bevindt zich dan ook veel zuurstofrijk water waarin een enorme ontwikkeling van bacteriën plaats vindt. Deze bacteriën zetten organische afvalstoffen in het water om naar voedingsstoffen die de planten gebruiken voor hun groei. Deze omzetting van organische stoffen en opname van voedingsstoffen zorgt er voor dat het water schoon en helder water blijft. De zuiverende werking van een moerasfilter is zo sterk dat het zelfs wordt gebruikt als een natuurlijke manier van afvalwaterzuivering. Helofytenfilters zijn als geen ander filtersysteem in staat om fosfaten en stikstofverbindingen uit het water te verwijderen. De stikstofverbindingen zoals eiwitten, ammoniak en nitriet worden omgezet in vluchtige stikstof die wordt afgestaan aan de atmosfeer. De fosfaten en nitraten worden door de planten opgenomen als voedsel en het overschot wordt gebufferd in het filter zelf.

Hoveniersbedrijf Hendrickx

Hoveniersbedrijf Hendrickx staat voor vakmanschap, klantgerichtheid en een perfecte ‘tuinbeleving’.

Ervaring en ‘frisse wind’ binnen één bedrijf Hans Hendrickx (50) en Berry Beernink (30) draaien sinds 2011 samen Hoveniersbedrijf Hendrickx, een groeiend enthousiast polderbedrijf met zes vaste (en in het seizoen enkele losse) medewerkers in dienst.

Hendrickx en Beernink vormen een perfecte combinatie vanwege hun overeenkomsten en aanvullende kwaliteiten. Oprichter Hans Hendrickx staat voor vakmanschap, flexibiliteit en know how. ‘Frisse wind’ Berry Beernink is sterk in interactie en heeft de passie om klanten aan te steken met zijn ‘tuinvirus’.

De groei van het bedrijf is geen doelstelling vanuit ambitie, maar wordt bij Hoveniersbedrijf Hendrickx simpelweg veroorzaakt door het constant leveren van kwaliteit. Lees hier meer over ons en waarom we ons werk zo leuk vinden!

Blijf op de hoogte via facebook

Neem contact met ons op

Hoveniersbedrijf Hendrickx

Espelerweg 41-2
8311 PN Espel

Tel: 0527- 27 1088
Mob: 06 – 10372299 (Berry Beernink)

Contactpersonen

Aanleg
Berry Beernink

Groenonderhoud
Hans Hendrickx

Website: http://www.hoveniersbedrijfhendrickx.nl Email: info@hendrickx.nu

Wij helpen u graag!

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Andere klanten beoordelen ons

Nick Elma
Nick Elma

1 out of 5 stars

posted 1 day ago

Komt afspraken niet na . Geen aanbeveling

Inge Kippers
Inge Kippers

5 out of 5 stars

posted 4 months ago

Beautiful club! These guys know their stuff!

Mari van Dorst
Mari van Dorst

5 out of 5 stars

posted 7 months ago

Hendrickx is a very pleasant and skilled landscaping company. They communicate well, do what they agree on, and deliver network work. That makes Hendrickx horticultural company a must.