Wij helpen u graag! Bel ons vandaag nog: 0527 - 27 1088

Zintuigen in de tuin

Zintuigen in de tuin

Een beleefbare tuin is de leukste tuin, een tuin waarin je ook daadwerkelijk iets meemaakt. Zo’n tuin wordt ook wel een zintuigen tuin genoemd. Een tuin waar  lichaam en geest optimaal wordt geprikkeld.

Wat is een zintuigen tuin?

Een zintuigen tuin is letterlijk een tuin die de zintuigen prikkelt. Oftewel ruiken, voelen, proeven, zien en ook horen. Deze zintuigen worden geprikkeld door allerlei soorten beplanting of elementen in de tuin zoals water, windvangers en geurobjecten.

Een zintuigen tuin is voor jong en oud beleefbaar, kinderen kunnen op jonge leeftijd al veel ontdekken in zo’n tuin en ook een band opbouwen met de natuur. Voor volwassenen dient een zintuigen tuin als ontspanning. Een plek waar de gedachten tot rust kunnen komen en zij kunnen genieten van de tuin.

Belangrijke elementen

Zoals eerder genoemd gaat het dus om ‘dingen’ die de zintuigen prikkelen. In een tuin is het het beste om dit met beplanting te doen. Er wordt dan gekeken naar beplanting die geurt, beplanting die ritselt met de wind maar ook eetbare beplanting of juist planten die heel gek voelen. Het zintuig zien is minder interessant om te prikkelen omdat deze al voldoende wordt geprikkeld dankzij de bloei van alle planten.

Verder kan er gewerkt worden met water, water maakt geluid en is ook voor het zicht heel belangrijk. Een andere optie om het zintuig zien nog meer te prikkelen is door middel van bewegende dingen, hierbij kan gedacht worden aan windvangers/molens maar ook aan insecten en vlinders. Wanneer er beplanting wordt aangeplant waar veel bijen en vlinders op af komen wordt een tuin ook levendiger.

 

Voorbeelden

In Noord-Holland is een zintuigentuin aangelegd. Eén hectare met bloei en groei volledig ingericht voor de zintuigen. Deze tuin is het hele jaar door interessant en ook vrij te bezoeken op de speciale open-dagen. Ga voor meer informatie naar de site via deze link: http://www.dezintuigentuin.nl/

Een beetje verstopt in en woonwijk in Zwartsluis is de Zintuigentuin van Albert en Anneke Greveling te vinden. Verwacht geen klassieke tuin me vakjes geurplanten, harige planten enzovoorts, hier bivakkeert het ‘zesde’ zintuig. Gevoelsmatig wordt hier gewerkt met levende en dode materialen, vormen, kleuren, planten, veroudering. Het resultaat is letterlijk ‘ogentroost’. De toegang van deze zintuigentuin is gratis, en hij is elke dag (bij daglicht) te bezoeken. Voor meer informatie zie: http://www.stichtingoase.nl/zintuigentuin

 

Aanleg

Om een zintuigentuin aan te leggen is de eerste stap om de wensen te bespreken, wat voor zintuigentuin wilt u nu precies? Vervolgens worden deze wensen en eisen omgevormd tot een ontwerp, dit ontwerp wordt voorgelegd aan de klant en dan eventueel nog aangepast, wanneer deze aangepast is en helemaal naar wens is kan er een offerte worden gemaakt. Deze offerte wordt vervolgens goedgekeurd en dan kan de tuin aangelegd worden.

De materialen en beplanting wordt besteld en de hoveniers gaan aan de gang!

Hieronder nog een paar voorbeelden van soorten materialen en planten!

Geur
-Goudsbloemen zijn een goed voorbeeld van geurende bloemen waar ook nog eens veel dieren (bijen en vlinders) op af komen!

 

 

 

Lavendel: Lavendel is ook een extreem geurende plant waar veel dieren op af komen, deze bloeit ook nog eens de hele zomer lang.

 

 

 

 

 

Proeven

Rode bes: de ribes is een heester die in juni volop in de bessen zitten, deze bessen zijn heerlijk om te verwerken in eten en er komen ook nog eens veel vogels op af.

 

 

 

 

Oost-Indische kers: De Oost-Indische kers is een éénjarige plant die elk jaar weer opnieuw terug komt. Hij bloeit vanaf juli tot laat september. De bloemen en het blad zijn eetbaar en smaken naar tuinkers.

 

 

 

 

Voelen

Ezelsoren: Dit is een bodembedekker die ongeveer 15 centimeter hoog wordt en in de volle zon komt te staan, deze bodembedekker is speciaal omdat de blaadjes zo zacht zijn als ezelsoren!

 

 

 

Zachte bereklauw: In tegenstelling tot de scherpe berenklauw is deze niet giftig of schadelijk. Hoe mooi de plant ook is, elk bloemblad en normaal blad is heel stevig en ook scherp! Hij bloeit volop in de zomer en kan goed in de schaduw.

 

 

 

 

Horen

Siergrassen: Siergrassen zijn echte planten die je goed in de tuin kunt plaatsen. Hoe stijver de plant hoe meer hij ritselt, en dit meerdere seizoenen lang!

 

 

 

 

Verder dan siergrassen zijn er weinig elementen die echt geluid maken in de tuin, daarom is het handig om water elementen in de tuin te plaatsen!

 

 

 

 

 

 

 

 

Momenteel zijn wij bezig om bij het verzorgingstehuis Markehof te Marknesse een zintuigentuin aan te leggen van ruim 300 vierkante meter! Binnenkort zullen wij u op de hoogte brengen van de toestanden hieromheen.

Mocht u nu een zintuigen tuin willen hebben? Laat het ons dan weten, mail of bel ons en wij kijken wat wij voor u kunnen doen!

 

 

 

Hoveniersbedrijf Hendrickx

Hoveniersbedrijf Hendrickx staat voor vakmanschap, klantgerichtheid en een perfecte ‘tuinbeleving’.

Ervaring en ‘frisse wind’ binnen één bedrijf Hans Hendrickx (50) en Berry Beernink (30) draaien sinds 2011 samen Hoveniersbedrijf Hendrickx, een groeiend enthousiast polderbedrijf met zes vaste (en in het seizoen enkele losse) medewerkers in dienst.

Hendrickx en Beernink vormen een perfecte combinatie vanwege hun overeenkomsten en aanvullende kwaliteiten. Oprichter Hans Hendrickx staat voor vakmanschap, flexibiliteit en know how. ‘Frisse wind’ Berry Beernink is sterk in interactie en heeft de passie om klanten aan te steken met zijn ‘tuinvirus’.

De groei van het bedrijf is geen doelstelling vanuit ambitie, maar wordt bij Hoveniersbedrijf Hendrickx simpelweg veroorzaakt door het constant leveren van kwaliteit. Lees hier meer over ons en waarom we ons werk zo leuk vinden!

Blijf op de hoogte via facebook

Neem contact met ons op

Hoveniersbedrijf Hendrickx

Espelerweg 41-2
8311 PN Espel

Tel: 0527- 27 1088
Mob: 06 – 10372299 (Berry Beernink)

Contactpersonen

Aanleg
Berry Beernink

Groenonderhoud
Hans Hendrickx

Website: http://www.hoveniersbedrijfhendrickx.nl Email: info@hendrickx.nu

Wij helpen u graag!

Uw naam (verplicht)

Uw email (verplicht)

Uw telefoonnummer (verplicht)

Onderwerp

Uw bericht

[recaptcha]

Andere klanten beoordelen ons

Pieter P
Pieter P

5 out of 5 stars

posted 1 year ago

Wij hebben in ruim 4 weken onze tuin inclusief oprit laten renoveren door Hoveniersbedrijf Hendrickx. Ze hebben alles waar gemaakt wat ze beloofden. De medewerkers die wij hier over de “vloer” hebben gehad weten van aanpakken en komen bovendien met goede ideeën en tips. Ik kan dit bedrijf van harte aanbevelen voor een ieder die zijn tuin/oprit gerestyled wil hebben.

peter de valois
peter de valois

4 out of 5 stars

posted 1 year ago

Offerte aangevraagd, liep soepel

Monique Kampshoff
Monique Kampshoff

5 out of 5 stars

posted 4 years ago

Berry heeft vorig jaar een groot aandeel gehad in de metamorfose van onze tuin, de tuin is zeer netjes en tijdig opgeleverd!!
Vandaag al het snoeiwerk gedaan bij mijn ouders en ons. Ziet er super strak uit!! Berry en zijn mensen leveren hoge kwaliteit, een hoge mate van klantvriendelijkheid en zijn zeer flexibel. Berry is zeer prettig in de omgang, een vrolijke, harde werker. Ook de diverse medewerkers zijn netjes, prettig in de omgang en werken allemaal erg hard. Het was een zeer nuttige en tevens super gezellige DAG. Vandaag dan ook aangegeven dat hij volgend jaar voor het snoeiwerk weer terugkomen MAG! :-)

Hoveniersbedrijf Hendrickx is een professioneel en eerlijk bedrijf, een echte aanrader!

Groetjes Ron, Monique en Francis Kampshoff