Wij helpen u graag! Bel ons vandaag nog: 0527 - 27 1088

Mos in het gazon verwijderen door verticuteren

Mossen in het gazon zijn een groot probleem voor de tuinliefhebber. Dit komt doordat planten te weinig licht en zuurstof krijgen. Verticuteren is de oplossing.

Ligging van de tuin

De ligging van de tuin is van invloed op de mosvorming in een gazon. Een gazon op het noorden hoeft u minder vaak te sproeien dan een tuin op het zuiden. Maar in een gazon op het noorden ontstaat wel makkelijker mosvorming.

Gras verticuteren

Om te blijven genieten van een grasveld zonder mossen en schimmels is gras verticuteren aan groot belang. Het dode materiaal ligt als een viltlaag bovenop de grasplantjes waardoor een tekort aan licht, lucht en zuurstof ontstaat. Door het gras te verticuteren kamt u de viltlaag tussen de grassprieten weg waardoor het gazon weer kan ademen.

Hoe moet ik gras verticuteren

Er zijn diverse machines van verschillende merken die bij deze klus behulpzaam zijn. Voor een klein gazon geldt dat dit ook met een verticuteerhark kan. Een stappenplan:

  • U start met verticuteren in een richting waarbij in nette, rechte banen wordt gewerkt
  • Nadat u het hele grasveld hebt geverticuteerd haalt u alle vrijgekomen mossen, onkruid en grasresten weg
  • Vervolgens doet u nogmaals het hele grasveld alleen in tegengestelde richting
  • U ruimt opnieuw alle resten weg
  • Mocht er nog sprake zijn van mosvorming dan kunt u kiezen voor een derde behandeling waarbij u overdwars verticuteert

Wanneer moet ik gras verticuteren?

U kunt het beste gras verticuteren als het gras licht vochtig is en kort gemaaid. Een dag van te voren kort afmaaien werkt uitstekend. De volgende ochtend kunt u het verticuteren in de vroege ochtend wanneer de dauw nog in het gazon zit. Let er op dat de messen scherp zijn en dan deze ongeveer een centimeter in de grond snijden.

Hoe ontstaat mosvorming

Mosvorming ontstaat doordat de zuurtegraad van een grasmat te laag is (dus te zuur). Andere kenmerken van een zuur gazon zijn

  • Verzwakte wortelactiviteit
  • Slechte opname voedingsstoffen
  • Kale plekken
  • Verminderde bodemactiviteit

Onderhoud gras na het verticuteren

Allereerst is het zaak dat een gazon een goede zuurtegraad heeft. Daarom dient u het in het najaar kalk te strooien om een ideale PH waarde van 5,5 tot 6 te krijgen.

Bemesting gazon na het verticuteren

Na het bekalken van het gazon en het verwijderen van de viltlaag kunt u overgaan tot het bijmesten van het grasveld. In deze toestand kan het gazon de voedingsstoffen optimaal opnemen. In het voorjaar kan organische meststof gegeven worden met voeding voor het gazon en tegen mossen. In het najaar is het van belang dat het gazon mest krijgt waarmee het gazon afgehard wordt en bestand is tegen de winter.

Hoveniersbedrijf Hendrickx

Hoveniersbedrijf Hendrickx staat voor vakmanschap, klantgerichtheid en een perfecte ‘tuinbeleving’.

Ervaring en ‘frisse wind’ binnen één bedrijf Hans Hendrickx (50) en Berry Beernink (30) draaien sinds 2011 samen Hoveniersbedrijf Hendrickx, een groeiend enthousiast polderbedrijf met zes vaste (en in het seizoen enkele losse) medewerkers in dienst.

Hendrickx en Beernink vormen een perfecte combinatie vanwege hun overeenkomsten en aanvullende kwaliteiten. Oprichter Hans Hendrickx staat voor vakmanschap, flexibiliteit en know how. ‘Frisse wind’ Berry Beernink is sterk in interactie en heeft de passie om klanten aan te steken met zijn ‘tuinvirus’.

De groei van het bedrijf is geen doelstelling vanuit ambitie, maar wordt bij Hoveniersbedrijf Hendrickx simpelweg veroorzaakt door het constant leveren van kwaliteit. Lees hier meer over ons en waarom we ons werk zo leuk vinden!

Blijf op de hoogte via facebook

Neem contact met ons op

Hoveniersbedrijf Hendrickx

Espelerweg 41-2
8311 PN Espel

Tel: 0527- 27 1088
Mob: 06 – 10372299 (Berry Beernink)

Contactpersonen

Aanleg
Berry Beernink

Groenonderhoud
Hans Hendrickx

Website: http://www.hoveniersbedrijfhendrickx.nl Email: info@hendrickx.nu

Wij helpen u graag!

Uw naam (verplicht)

Uw email (verplicht)

Uw telefoonnummer (verplicht)

Onderwerp

Uw bericht

[recaptcha]

Andere klanten beoordelen ons

Pieter P
Pieter P

5 out of 5 stars

posted 1 year ago

Wij hebben in ruim 4 weken onze tuin inclusief oprit laten renoveren door Hoveniersbedrijf Hendrickx. Ze hebben alles waar gemaakt wat ze beloofden. De medewerkers die wij hier over de “vloer” hebben gehad weten van aanpakken en komen bovendien met goede ideeën en tips. Ik kan dit bedrijf van harte aanbevelen voor een ieder die zijn tuin/oprit gerestyled wil hebben.

peter de valois
peter de valois

4 out of 5 stars

posted 1 year ago

Offerte aangevraagd, liep soepel

Monique Kampshoff
Monique Kampshoff

5 out of 5 stars

posted 4 years ago

Berry heeft vorig jaar een groot aandeel gehad in de metamorfose van onze tuin, de tuin is zeer netjes en tijdig opgeleverd!!
Vandaag al het snoeiwerk gedaan bij mijn ouders en ons. Ziet er super strak uit!! Berry en zijn mensen leveren hoge kwaliteit, een hoge mate van klantvriendelijkheid en zijn zeer flexibel. Berry is zeer prettig in de omgang, een vrolijke, harde werker. Ook de diverse medewerkers zijn netjes, prettig in de omgang en werken allemaal erg hard. Het was een zeer nuttige en tevens super gezellige DAG. Vandaag dan ook aangegeven dat hij volgend jaar voor het snoeiwerk weer terugkomen MAG! :-)

Hoveniersbedrijf Hendrickx is een professioneel en eerlijk bedrijf, een echte aanrader!

Groetjes Ron, Monique en Francis Kampshoff