Wij helpen u graag! Bel ons vandaag nog: 0527 - 27 1088

De herinrichting van de Markehof, Marknesse

De herinrichting van de Markehof, Marknesse

De afgelopen maanden is Hoveniersbedrijf Hendrickx bezig geweest met de herinrichting van de buitenruimte van het verzorgingstehuis de Markehof. In februari werden wij benaderd om mee te doen aan een ontwerpwedstrijd. Er moest een nieuw ontwerp worden gemaakt voor de buitenruimte waar de beleving van alle zintuigen centraal zou staan. Er moest ruimte zijn voor een terras en het moest interessant zijn voor de ouderen om er doorheen te wandelen.

De buitenruimte van de Markehof was eerst een grasveld met een haag en twee bomen. Er is geen gelegenheid om te gaan wandelen en er is weinig bloei te zien of diverse beplantingssoorten. Wij hebben onze junior Tuin-Ontwerpster Daisy van Boven gevraagd of zij een ontwerp kan maken voor het verzorgingstehuis.

Daisy is een studente aan de Hogeschool van Hall Larenstein te Velp waar zij Tuin- en Landschapsinrichting studeert. Sinds november 2016 is ze in de weekenden werkzaam bij ons waar zij vooral veel ontwerpopdrachten oppakt.

Ontwerp

Het nieuwe ontwerp voor de Markehof kenmerkt zich in losse en organische vormen. Deze vormen zullen in contrast staan met de strakke lijnen van het gebouw. Dankzij de losse en organische vormen zijn er looproutes ontstaan in het ontwerp. Op deze manier worden cliënten getriggerd om een rondje te gaan lopen door de tuin. Tijdens dit rondje zullen zij het terras tegenkomen met de moestuinborder, verschillende zitgelegenheden zowel in de zon als in de schaduw en ook de nieuwe dierenverblijven. 

Inhoud

Het terras bevindt zich vlak bij de ingang van het gebouw zodat de cliënten die minder goed ter been zijn ook de gelegenheid hebben om buiten te gaan zitten. Het terras is opgebouwd met betonwaalstenen, een duurzaam verhardingsmateriaal met een stroeve oppervlakte, op deze manier kunnen cliënten minder snel uitglijden als het nat is of wanneer er ijs/sneeuw ligt. Verder zullen er plantenbakken zijn van steenschotten met éénjarige beplanting.

Verder zijn er op verscheidene plekken in het ontwerp zitgelegenheden gecreëerd waar de cliënten kunnen ontspannen. Dit zijn ook plekken die omgeven zijn met beplanting die de zintuigen prikkelen. De looppaden in het ontwerp bestaan uit dolomiet, een fijne grindsoort die lang zijn waarde behoudt. Dolomiet heeft een stroef
oppervlak wat het lopen voor de cliënten bevorderd.

De plantenborders zullen gevuld worden met beweeglijke beplanting en subtiele bloeikleuren. De bloeikleuren zullen wit, roze, paars en blauw zijn. Dit zijn rustgevende kleuren om de cliënten een ontspannen gevoel te geven.
Tevens wordt er bij het terras gebruik gemaakt van eetbare beplanting zoals frambozen en bramen. Op deze manier
worden de cliënten geprikkeld om naar de planten toe te gaan en een framboos of braam te plukken.

Omdat het lopen voor de cliënten moeilijk kan zijn, zijn er ook verhoogde borders toegepast waar de cliënten op kunnen steunen en leunen. Dit wordt gecombineerd met een leuning die op meerdere plekken in het
ontwerp terug zal komen, om de cliënten te helpen met lopen.

Hier boven afgebeeld is een visualisatie gemaakt van hoe het ontwerp eruit komt te zien. Deze visualisaties maken wij vaker om meer duidelijkheid te geven aan klanten hoe het ontwerp eruit komt te zien.

 

Realisatie

Begin april zijn wij begonnen met de herinrichting van de Markehof. Deze transformatie hebben wij voor u in een paar stappen samengevat zodat de verandering duidelijk zichtbaar is.

Stap 1
Stap 1 was het rooien van alle beplanting, het verwijderen van eventuele bestrating en het bewerken van de grond. Nadat alles eruit was gehaald is de overige grond afgevoerd en gemengd met ons eigen grondmengsel Bokashi, dit is een mengsel van oud groenafval gemengd met het afval van koeienboeren voor de optimale voedzame grond. Tevens worden er regenwormen aan toegevoegd om het bodemleven in de grond meteen actief te hebben.

Stap 2
Stap 2 was de meest arbeidsintensieve stap, het leggen van de bestrating. Door alle ronde vormen in het ontwerp moest er veel geknipt, gezaagd of verlegd worden om de bestrating precies zoals het ontwerp te kunnen leggen.

 

Stap 3
Stap 3 was het aanleggen van een waterpartij, deze kunnen standaard gekocht worden maar wij hebben ervoor gekozen om onze ervaren hovenier Jochem aan het werk te zetten en deze waterpartij aan te leggen. De waterpartij is geheel Jochem zijn idee en het eindresultaat mag er zeker zijn!

Stap 4
De laatste stap was het toevoegen van de beplanting. Met de beplanting erin werd de tuin pas echt af. De beplanting is in kleinere maten aangekocht waardoor het eerst goed dicht moet groeien voor het optimale resultaat.

 

Eindresultaat

Wij als Hoveniersbedrijf Hendrickx zijn trots op het eindresultaat! Ons harde werk is beloont. Wij willen de organisatie van de Markehof en Zorggroep Oude en Nieuweland bedanken voor deze grote kans!

 

Hoveniersbedrijf Hendrickx

Hoveniersbedrijf Hendrickx staat voor vakmanschap, klantgerichtheid en een perfecte ‘tuinbeleving’.

Ervaring en ‘frisse wind’ binnen één bedrijf Hans Hendrickx (50) en Berry Beernink (30) draaien sinds 2011 samen Hoveniersbedrijf Hendrickx, een groeiend enthousiast polderbedrijf met zes vaste (en in het seizoen enkele losse) medewerkers in dienst.

Hendrickx en Beernink vormen een perfecte combinatie vanwege hun overeenkomsten en aanvullende kwaliteiten. Oprichter Hans Hendrickx staat voor vakmanschap, flexibiliteit en know how. ‘Frisse wind’ Berry Beernink is sterk in interactie en heeft de passie om klanten aan te steken met zijn ‘tuinvirus’.

De groei van het bedrijf is geen doelstelling vanuit ambitie, maar wordt bij Hoveniersbedrijf Hendrickx simpelweg veroorzaakt door het constant leveren van kwaliteit. Lees hier meer over ons en waarom we ons werk zo leuk vinden!

Blijf op de hoogte via facebook

Neem contact met ons op

Hoveniersbedrijf Hendrickx

Espelerweg 41-2
8311 PN Espel

Tel: 0527- 27 1088
Mob: 06 – 10372299 (Berry Beernink)

Contactpersonen

Aanleg
Berry Beernink

Groenonderhoud
Hans Hendrickx

Website: http://www.hoveniersbedrijfhendrickx.nl Email: info@hendrickx.nu

Wij helpen u graag!

Uw naam (verplicht)

Uw email (verplicht)

Uw telefoonnummer (verplicht)

Onderwerp

Uw bericht

[recaptcha]

Andere klanten beoordelen ons

Pieter P
Pieter P

5 out of 5 stars

posted 1 year ago

Wij hebben in ruim 4 weken onze tuin inclusief oprit laten renoveren door Hoveniersbedrijf Hendrickx. Ze hebben alles waar gemaakt wat ze beloofden. De medewerkers die wij hier over de “vloer” hebben gehad weten van aanpakken en komen bovendien met goede ideeën en tips. Ik kan dit bedrijf van harte aanbevelen voor een ieder die zijn tuin/oprit gerestyled wil hebben.

peter de valois
peter de valois

4 out of 5 stars

posted 1 year ago

Offerte aangevraagd, liep soepel

Monique Kampshoff
Monique Kampshoff

5 out of 5 stars

posted 4 years ago

Berry heeft vorig jaar een groot aandeel gehad in de metamorfose van onze tuin, de tuin is zeer netjes en tijdig opgeleverd!!
Vandaag al het snoeiwerk gedaan bij mijn ouders en ons. Ziet er super strak uit!! Berry en zijn mensen leveren hoge kwaliteit, een hoge mate van klantvriendelijkheid en zijn zeer flexibel. Berry is zeer prettig in de omgang, een vrolijke, harde werker. Ook de diverse medewerkers zijn netjes, prettig in de omgang en werken allemaal erg hard. Het was een zeer nuttige en tevens super gezellige DAG. Vandaag dan ook aangegeven dat hij volgend jaar voor het snoeiwerk weer terugkomen MAG! :-)

Hoveniersbedrijf Hendrickx is een professioneel en eerlijk bedrijf, een echte aanrader!

Groetjes Ron, Monique en Francis Kampshoff