Wij helpen u graag! Bel ons vandaag nog: 0527 - 27 1088

Gazon aanleggen

Gazon aanleggen

Gazon aanleggen emmeloord noordoostpolder

Een gazon aanleggen rondom uw huis of bedrijf. Er is vrijwel geen tuin zonder gazon. Een mooi gazon is het hart van uw tuin, het geef ruimte en vorm aan uw tuin. Maar de tuin is ook een plek om te leven! Een plek om te spelen met de kinderen, te barbecueën of een bed van gras om op te genieten van de voorjaarszon. Het is een groen eiland te midden van bloemen, een plek om te rusten en te ravotten. Een mooi gazon creëert ruimte en accentueert de architectuur van de tuin.

Gazon groeit niet het hele jaar door, het groeiseizoen van gras loopt vanaf maart tot november. Een gazon dient gemaaid te worden wanneer het gras tweemaal zo hoog is als wanneer het net gemaaid is. Maaien is belangrijk, maar alleen daarmee bent u er nog niet. De juiste grond-, plek-, voedings- en middelen voor uw gazon voorkomen dat mos, onkruid en kale plekken de overhand krijgen in uw schitterende gazon.

Gazon aanleggen emmeloord noordoostpolder

Een gazon minder onderhoud?

Een gazon heeft minder onderhoud nodig, dus doe maar een gazon. Het tegenovergestelde is waar. In het groeiseizoen moet u twee keer per week maaien en om de 4 tot 6 weken doormesten.

 

Hoe onderhoud ik mijn gazon?

Dit is een veel gestelde vraag van veel klanten, gazon onderhoud is echt een vak apart binnen het tuinonderhoud en vandaar dat we hieronder een aantal tips geven om een gazon te onderhouden.

Gazononderhoud voorjaar

In maart/april moet een gazon geverticuteerd worden, met een verticuteermachine verwijdert u mos en dood gras uit uw gazon zodat het gezonde gras weer kans krijgt om zich goed te ontwikkelen. Daarnaast is het erg belangrijk dat de ondergrond wordt belucht. De meeste gazons worden vrij intensief belopen waardoor de ondergrond vastgelopen word en erg hard word, dit is erg nadelig voor de wortelvorming van het gras. Met een speciale beluchtingsmachine worden er gaatjes in de ondergrond geprikt waardoor de grond weer los en luchtig word. Na het verticuteren en beluchten moet het gras worden bemest met een organische meststof met bij voorkeur een indirecte werking tegen mos. Twee weken later is kalk strooien erg belangrijk, kalk bind de meststoffen en neutraliseert de grond waardoor mosvorming minder voorkomt. Nog even doorzaaaien met een sterk graszaadmengsel en het voorjaarsonderhoud zit erop. Gebruik zeker geen ijzersulfaat, dit dood het mos prima maar het hele bodemleven van het gazon gaat ermee kapot dus u bent weer terug bij af!

Gazononderhoud Zomer

Gazon aanleggen emmeloord noordoostpolder

Het gazon heeft in Juli een onderhoudsbemesting nodig van een organische meststof. Rond deze periode is de kleur van het gazon meestal al wat minder diep groen, dit geeft aan dat er een gebrek is aan voedingsstoffen.

Gazononderhoud najaar

In september is het belangrijk om een organische meststof met een indirecte werking tegen mos te strooien, dit geeft het mos voor de winter nog even op de kop en zorgt voor een goede voedingsvoorraad voor het gazon waardoor het de winter goed door kan komen. Twee weken later weer kalk strooien en uw gazon is klaar voor de winter.

Laat uw gazon opnemen in onze gazonbemestingsplanning!

Veel mensen komen er zelf niet aan toe om het gazon tijdig te bemesten of denken er gewoon niet aan. Daarom biedt Hoveniersbedrijf Vos Tuinvisie uit Epe u de mogelijkheid om deze werkzaamheden aan ons uit te besteden. Wij komen dan een paar keer per jaar het gazon bemesten en desgewenst verticuteren of beluchten zodat uw gazon er altijd mooi bij staat. Kijk voor meer informatie over tuinonderhoud op onze tuinonderhoudspagina.

Stappenplan voor een goed gazononderhoud

Maaien

Voordat u aan dit stappenplan begint kunt u het beste eerst een keertje maaien met een grasmaaier die iets hoger staat afgesteld dan normaal.

Stap 1: mos bestrijden (dag 1)

Veel gazons hebben last van mos. Mos is een plantje dat graag mag groeien op zure grond of op grond met te weinig zuurstof. Dus als u last heeft van veel mos in uw gazon dan kan dat duiden op een te lage pH waarde of dat uw gazon, of delen daarvan te weinig zuurstof krijgt.

Het verwijderen van mos doet u door het mos eerst af te doden met een mosbestrijder.

Het duurt ongeveer 7 dagen voordat u dan de volgende stap kunt nemen.

Een te lage pH waarde is op te lossen door kalk te strooien.  Een niet goed belucht gazon lost u op door te verticuteren.

Stap 3: Verticuteren (7 dagen later)

Het doel van verticuteren is tweeledig. In eerste instantie dient het voor het beluchten van de grasmat. De wortels van de grasplant krijgen dan voldoende zuurstof waardoor de groei wordt bevorderd. Het tweede doel is het verwijderen van het mos dat u in stap 1 heeft afgedood. Een gazon dat goed belucht is vertaald zich later in een dichtere grasmat met gezonde grasplantjes.

Stap 4: Inzaaien kale plekken

Na het verticuteren zijn er vaak kale plekken ontstaan. Deze moeten opnieuw ingezaaid worden. Dat kan op dezelfde dag als dat u heeft geverticuteerd.

Het inzaaien doet u als volgt: hark de bovenlaag van de kale plekken even op en strooi vervolgens het graszaad over deze kale plekken. Hark het vervolgens lichtjes in. Dit om er voor te zorgen dat de vogels het graszaad niet achter uw rug weer oppikken of dat het wegspoelt tijdens een regenbui. Ons graszaad heeft een uitstekende kiemkracht. We hebben hier al vele gazons mee ingezaaid.

Stap 5: Gazon bemesten, de belangrijkste stap in goed gazononderhoud!

Op de markt zijn allerlei meststoffen verkrijgbaar. Maar waar moet u nu op letten?

De meeste meststoffen zijn kortwerkend. Dat betekent dat ze na het aanbrengen een groeispurt teweeg brengen waardoor u in het begin heel veel moet maaien. Maar na een aantal weken is het afgelopen met de werkzaamheid en moet u weer opnieuw gaan bemesten. Met deze meststof moet u dan in een kalenderjaar gezien gemiddeld 3-4 keer bemesten. Een ander aandachtspunt van deze meststoffen is dat ze brandplekken in het gazon kunnen veroorzaken op een zonnige dag. En dat wil niemand in zijn gazonnetje.

Ik als hovenier gebruik daarom een andere meststof. Deze heeft een langdurige werking. Namelijk een heel seizoen lang. Dus maar 1 keer bemesten en klaar is Roy. De mestkorrel bevat een coating waardoor de meststof gedoseerd tijdens het seizoen wordt afgegeven. En het andere voordeel van deze meststof is dat u deze gerust kunt toepassen als het zonnetje hoog aan de hemel staat. Geen enkel probleem. U krijgt geen brandplekken in het gazon. Bekijk onze professionele gazonmest eens waar we al jarenlang hele goede ervaring mee hebben. En vergeet niet, u hoeft het maar 1 keer toe te passen.

Stap 6: Maaien (het hele seizoen)

Als u de eerste keer gaat maaien, stel u grasmaaier dan iets hoger af waardoor het gras wat langer blijft.

Stap 7: Uitsteken van onkruid

Het is aan te bevelen om o.a. paardenbloemen uit uw gazon te steken. Doe dit voordat zich de witte pluisjes hebben ontwikkeld.

Stap 8: besproeien van het gazon

Tijdens droge periodes is het aan te raden om het gazon te besproeien. Dit kan het beste ’s avonds worden gedaan. De reden hiervan is dat er dan minder water verdampt en er dus meer door de bodem kan worden opgenomen.

Hoveniersbedrijf Hendrickx

Hoveniersbedrijf Hendrickx staat voor vakmanschap, klantgerichtheid en een perfecte ‘tuinbeleving’.

Ervaring en ‘frisse wind’ binnen één bedrijf Hans Hendrickx (50) en Berry Beernink (30) draaien sinds 2011 samen Hoveniersbedrijf Hendrickx, een groeiend enthousiast polderbedrijf met zes vaste (en in het seizoen enkele losse) medewerkers in dienst.

Hendrickx en Beernink vormen een perfecte combinatie vanwege hun overeenkomsten en aanvullende kwaliteiten. Oprichter Hans Hendrickx staat voor vakmanschap, flexibiliteit en know how. ‘Frisse wind’ Berry Beernink is sterk in interactie en heeft de passie om klanten aan te steken met zijn ‘tuinvirus’.

De groei van het bedrijf is geen doelstelling vanuit ambitie, maar wordt bij Hoveniersbedrijf Hendrickx simpelweg veroorzaakt door het constant leveren van kwaliteit. Lees hier meer over ons en waarom we ons werk zo leuk vinden!

Blijf op de hoogte via facebook

Neem contact met ons op

Hoveniersbedrijf Hendrickx

Espelerweg 41-2
8311 PN Espel

Tel: 0527- 27 1088
Mob: 06 – 10372299 (Berry Beernink)

Contactpersonen

Aanleg
Berry Beernink

Groenonderhoud
Hans Hendrickx

Website: http://www.hoveniersbedrijfhendrickx.nl Email: info@hendrickx.nu

Wij helpen u graag!

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Andere klanten beoordelen ons

monica galis
monica galis

5 out of 5 stars

posted 3 weeks ago

Fijne mannen om contact mee te hebben en spullen aan te mogen leveren. Communicatie en afspraken worden goed nageleefd. Een fijne samenwerking en gaan altijd voor de mooiste resultaten! Een aanrader

Nick Elma
Nick Elma

4 out of 5 stars

posted 3 months ago

I am very satisfied with the completion of the project.

Inge Kippers
Inge Kippers

5 out of 5 stars

posted 7 months ago

Beautiful club! These guys know their stuff!