Kunstgras in de tuin, de voor- en de nadelen
Inleiding
De term onderhoudsvriendelijk is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in de tuin. Hierbij hoort ook het onderhoudsvriendelijke kunstgras, één keer aanleggen en nooit meer naar omkijken, toch? Wanneer je geen groene vingers hebt of geen tijd hebt voor de tuin is kunstgras ideaal. Hoveniersbedrijf Hendrickx legt u deze week de voor en tegens uit van het kunstgras in de tuin. Eerst leggen we iets uit over het kunstgras zelf.
Soorten kunstgras
Kunstgras is een prima alternatief voor natuurlijk gras. Het is duurzaam, slijtvast en wordt niet beïnvloed door weersomstandigheden. Door de vele soorten kunstgras bestaan er mogelijkheden voor toepassingen op sportvelden, in de tuin, op balkons en zelfs binnenshuis! Door nieuwe technologische ontwikkelingen is kunstgras bovendien nauwelijks meer van echt gras te onderscheiden.
In de kunstgrasmatten zitten kleine open ruimtes waardoor water nog kan infiltreren in de grond. Hierdoor blijft regenwater afgevoerd worden en ontstaat er geen wateroverlast in de tuin.
Kunstgras kiezen
Het is belangrijk om het juiste soort gras te kiezen. Bepaal dus van tevoren wat de belangrijke eisen zijn. Waar de één een realistisch gazon belangrijk vindt, is voor de ander de prijs bepalend. Er zijn namelijk veel verschillende soorten verkrijgbaar. De kunstgrassprieten zijn er bijvoorbeeld in verschillende groen- en bruintinten (om het natuurgetrouw te laten lijken) en ze zijn er in diverse hoogtes, dieptes, lengtes en dichtheden.
Voordelen
Het grote voordeel aan kunstgras is dat het vooral heel veel gemak biedt. Je hoeft bijvoorbeeld niet te grasmaaien, verticuteren, sproeien en bemesten. Een kunstgazon hoeft alleen af en toe opgeborsteld te worden, zodat de grassprieten weer omhoog staan. Tegenwoordig zijn er ook veel soorten waarbij zelfs dat nauwelijks meer nodig is.
- Geen onderhoud aan de grasmat.
- Geen dode of kale plekken in het gazon.
- Er blijft geen water staan.
- Er groeit geen onkruid in het gras.
- Vele soorten die altijd aan uw wens zullen voldoen.
Nadelen
Hoewel kunstgras natuurlijk te mooi klinkt om waar te zijn zitten er ook nadelen. Zo is het een grote investering, een graszode kost gemiddeld zo’n €2,00 per vierkante meter, waar kunstgras al snel €25,00 de vierkante meter kost. Tevens is het kunstgras minder geschikt als speelgazon omdat er bij een val gemakkelijk schaafwonden en krassen gemaakt worden.
- Duur in aanschaf.
- Minder geschikt voor kinderen.
- Mist het grasgevoel.
- Minder milieuvriendelijk dan echt gras.
- Vogels en andere dieren zullen niet meer naar het gras komen.
- Geen vier seizoenen meer in het gras
Conclusie
Kunstgras moet u passen of niet, wijzelf zijn meer fan van het echte grasgevoel en vinden het ook heerlijk om één keer in de week even het gras te maaien. Maar wij begrijpen ook dat voor de mensen zonder groene vingers of met weinig tijd dat dit een betere oplossing is. Hopelijk hebben wij u voldoende kunnen informeren voor uw keuze tussen echt gras en kunstgras.
Wilt u kunstgras aanleggen? Laat u dan goed informeren over alle soorten en ook alle onderlagen!