Wij helpen u graag! Bel ons vandaag nog: 0527 - 27 1088

Beplanting in uw tuin

Beplanting

De beplanting is één van de belangrijkste factoren in uw tuin. Beplanting bepaalt de sfeer van de tuin. Bloeiende planten en bomen geven een prachtig beeld. Zo kan een schitterende natuur van bloemen en planten gecreëerd worden in uw eigen tuin. Levende materialen brengen uw tuin daarna letterlijk tot leven.

Als allereerste is het natuurlijk belangrijk om van te voren te bedenken wat voor soort tuin u wilt hebben. Wilt u een onderhoudsvrije tuin of houdt u van tuinieren? In beide gevallen heeft u ruime keuze uit leuke bomen, struiken en planten om de tuin toch heel groen te laten overkomen. Beplanting brengt uw tuin tot leven!

Voor beplanting in uw tuin is Hoveniersbedrijf Hendrickx uw specialist in de regio Emmeloord, Noordoostpolder, Lelystad, Flevoland en Lemmer.

beplanting emmeloord

Als het grondwerk voor de tuin is gedaan volgt de beplanting. Volgens het beplantingsplan selecteert Hoveniersbedrijf Hendrickx rechtstreeks bij de kweker de gewenste bloemen, planten, heesters en bomen. Vervolgens gaan de bloemen, planten, heesters en bomen op samenstelling, hoogte en kleur op de afgesproken plaats en op de juiste wijze de grond in. Het tuinontwerp wordt zo zichtbaar en onze professionals met groene vingers geven uw tuin vorm.

Ontwerpen van een border

Wat in het plan voor de tuin en de tuinaanleg niet mag ontbreken is het ontwerp en de aanleg van de border. In de border plaatst uw de beplanting.

Een border kun je mooi opbouwen door groenblijvende planten af te wisselen met bladverliezende planten. Zet achteraan de planten die hoog worden en laat het aflopen in hoogte naar de borderrand aan de voorkant. Let bij het kiezen van planten goed op de bloeitijd, zodat er in de border steeds kleur te vinden is. Er is een ruime keuze in langbloeiende planten. Onder grotere heesters en struiken kun je ook goed bloeiende bodembedekkers aanplanten. Behalve dat het kleur geeft aan het geheel als een struik nog niet in blad staat, beperkt het de groei van onkruid.

Ligging van de border

Bepaal vooraf de hoeveelheid zon die de planten in de border krijgen. Dit is heel belangrijk voor de uiteindelijke plantkeuze. Zorg voor een goede achtergrond. Denk hierbij aan een (garage)muur of een haag van Taxus baccata of Fagus sylvatica. Ook de voorgrond is belangrijk. Een mooie bloeiende border steekt prachtig af tegen een strak gazon. Is er geen plaats voor een gazon, kies dan een bestrating die niet teveel de aandacht opeist.

Keuze van de beplanting

Afhankelijk van de afmetingen van de border kunt u kiezen voor struiken, vaste planten en bloembollen. In een grote border kan ook nog plaats zijn voor een (kleine) boom. Dit is altijd mooi voor het verticale effect. Als er voldoende ruimte aanwezig is kan ook gekozen worden voor één of meerdere struiken.

Wintergroen of wintersilhouet

Wintergroene planten of planten met een wintersilhouet zorgen ervoor dat de border ook in de wintermaanden nog voldoende “overeind” blijft staan.

Bladcontrasten

Zorg ervoor dat planten met gelijke bladvorm niet naast elkaar komen te staan. Alchemilla mollis en Geranium zijn hele verschillende vaste planten, maar de vorm van het blad lijkt sterk op elkaar. Door planten met sterk contrasterende bladeren naast elkaar te planten wordt de border veel spannender. De Geranium gecombineerd met Achillea, Osteospermum of Hosta maakt het geheel veel spannender.

border beplanting

Kleurkeuze

De border kan bewust bestaan uit één kleur, maar ook een combinatie van kleuren doet het altijd goed. Een border op kleur lijkt gemakkelijk te ontwerpen, maar is eigenlijk heel lastig te maken. Eén kleur kent vele nuances, waardoor het lastig wordt om deze planten goed te combineren.

Spreiden van de bloeiperiode

In de winter kunnen Helleborus, Eranthis en Galanthus voor kleur in de border zorgen. Helleborus heeft bovendien als voordeel dat het in de rest van het jaar een prachtige bladplant is, die zorgt voor rust in de border. Voor het vroege voorjaar is er volop keuze uit voorjaarsbloeiende bloembollen. Deze nemen weinig plaats in in de border en het afstervende loof wordt al snel aan het zicht onttrokken door de uitlopende vaste planten.

Hoogte van de beplanting

Een algemene en logische regel is om de border in hoogte van voor naar achter op te laten lopen. Om het geheel spannender te maken, kan gewerkt worden met hoge ijle planten voorin of halverwege de border. Door de ijle bloeiwijze doorbreken ze de formele lijn, maar nemen niet het zicht weg op de achterliggende beplanting. Verbena bonariensis is een goed voorbeeld van een plant met een ijle groeiwijze.

Aantal planten

Vaste planten komen beter tot hun recht als ze in grotere groepen worden aangeplant. Kies niet teveel verschillende soorten, maar maak de groepen groter. Houdt hierbij wel rekening met de uiteindelijke afmetingen van de planten.

Voorbereiding van de grond

Verwijder alle onkruiden en wortelresten uit de grond. Maak de grond goed los en hark het fijn. Dit is ook het juiste moment om alvast te zorgen voor een goede bodemverbeteraar en de eerste bemesting.

Tuinen met zandgrond worden bemest met oude en verteerde koemest. Voor kleigrond is paardenmest geschikt. Uitgeputte grond krijgt een flinke oppepper van een dikke laag tuinaarde of (GFT)compost.

Wordt de border aangeplant met zuurminnende planten als Erica, Pieris of Rododendron dan moet de grond goed vermengd worden met een grote hoeveelheid tuinturf.

Indelen van de plantvakken

Maak een “vertaling” van de border op papier naar de border in de tuin. M.a.w. teken de verschillende plantvakken op de grond in met een tonkinstok of maak de contouren met een streepje zand.

Vervolgens kunnen de planten (met container en al) per plantvak uitgezet worden. Naar eigen inzicht kan hier en daar nog wat geschoven worden met de planten. Houdt hierbij altijd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant of struik.

Inplanten van de beplanting

Als alles naar wens staat, dan kunnen de planten in de grond gezet worden. Maak een ruim plantgat. Haal de kluit voorzichtig uit de container. Als er sprake is van een vaste wortelkluit, maak deze dan aan de onderkant goed los. Hierdoor krijgen de wortels meer kans om straks goed contact te maken met de aarde. Plaats de wortelkluit in het plantgat en vul het met water. Wacht tot het water in de grond is weggezakt en vul het plantgat dan met aarde. Druk de aarde licht aan, zodat de wortels van de plant goed in contact komen met de aarde.

planten border

Verzorgen van de jonge aanplant

Volgt er na de aanplant een erg droge periode, dan is extra water geven nodig. Doe dit echter niet te snel, anders worden de planten lui. Wordt er te snel en te veel water gegeven, dan zullen de wortels oppervlakkig groeien. Beter is het om de plant zelf op zoek te laten gaan naar zijn voeding, waardoor lange wortels aangemaakt zullen worden. Hierdoor kan de plant ook later in een drogere periode zichzelf van water voorzien.

Is extra water geven echt nodig, geef dan bijvoorbeeld 1x in de week heel veel, i.p.v. elke dag een beetje.

Nieuwe planten die gekweekt zijn in een container en zo vanuit deze container de tuin in zijn gegaan zullen minder zorg nodig hebben dan een struik die verplant is. Als een struik verhuisd is naar een andere plek in de tuin, dan is de wortelkluit altijd flink beschadigd. Deze planten moeten extra in de gaten gehouden worden.

Een diervriendelijke tuin maken

Als u het leuk vindt om vogels, egels, kikkers, padden e.a. naar uw tuin te trekken, dan is het plaatsen van een vijver of drinkbak van belang. Zorg verder voor veel schuilhoekjes in hagen, onder grote heesters of tussen een stapel houtblokken. Vogels komen verder af op besdragende planten, en plant je zonnebloemen in je tuin, dan krijg je tot laat in het jaar bezoek van vele koolmeesjes en groenlingen. Je kunt de vogels verder helpen door ze regelmatig bij te voeren en nestkastjes op te hangen in de tuin.

Mooie planten voor de tuin uitkiezen

Voor u planten gaat kopen is het verstandig om een plan te maken. Kijk eerst eens rond in tuinboeken of op plantensites om te zien wat er allemaal te krijgen is. (Een mooi boek om goed keuzes te maken is Tuinplantenencyclopedie op kleur). Zo kunt u ook gericht planten gaan kopen.

Zijn er planten bij, die bij u in de buurt niet verkocht worden, dan kunt u tegenwoordig bij veel online plantenshops terecht. Planten komen dan direct bij een kweker vandaan en kunnen soms zelfs voor niet al te veel geld in het buitenland besteld worden.

Voor een mooie opbouw in de tuin is het mooi om een afwisseling te maken van bomen, groenblijvende planten, klimplanten, eenjarige- en snelgroeiende planten die in de winter vaak hun blad verliezen maar er zomers erg mooi uitzien, bollen, bloeiende heesters en langbloeiende planten voor in de border. Het terras kunt u nog verfraaien door enkele kuipplanten te plaatsen in mooie potten.

Bomen

Groenblijvende bomen kunt u het best in het voorjaar in de grond zetten. Bladverliezende bomen slaan het best aan als ze in het najaar in de nog warme grond worden geplant en er vaak voldoende regen valt. Kijk of de boom mooi ontwikkeld is en de stam recht is. Let verder op of de wortelkluit wel groot genoeg is in verhouding tot de boom.

Klimplanten

De meeste klimplanten groeien snel, dus u kunt geld besparen door een wat kleiner formaat uit te kiezen. Winterharde klimplanten zijn over het algemeen het gehele jaar te koop. Een klimplant met veel zijtakken zal een muur of schutting snel begroeien.

Bij het kopen van een blauwe regen is het verstandig om een bloeiend exemplaar aan te schaffen of in ieder geval een geënte plant, zodat u zeker weet dat het geen jaren duurt voordat er eens een keer bloemen aankomen.

Heesters

In pot gekweekte heesters zijn het jaar rond te koop. Let erop dat de heester jong en gezond is en niet al oud en knoestig is. Dan hebt u veel sneller kans op een mooie, gelijkmatige en snelle groei.

Winterharde vaste planten

Vaste planten kunnen vrijwel het hele jaar door worden gekocht. In het voorjaar kunt u goedkoop uit zijn door kleine exemplaren te kopen, die net opgekweekt zijn. Zeker bij snelgroeiende planten kunt u dit gemakkelijk doen, binnen de kortst mogelijke tijd heeft u de border vol staan met prachtige volgroeide planten. Plant vaste planten niet in de winter als het vriest en zorg het gehele jaar door voor voldoende water na het planten.

Bollen

Voorjaarsbloeiende bollen zoals tulpen en narcissen kunnen in het najaar worden geplant. In het voorjaar zijn ze ook volop te koop als potplant en kunnen dan direct in de tuin geplant worden. Hebt u in januari/ februari narcissen in de kamer staan, bewaar ze dan na het uitbloeien in een schuur of garage en geeft ze af en toe water. In het voorjaar kunt u ze in de tuin planten, waarna ze het volgende voorjaar weer zullen gaan bloeien. Zomerbloeiende bollen kunt u in het voorjaar kopen en in de zomer als potplant.

Eenjarige planten

In het voorjaar en in de zomer kunt u volop eenjarige planten kopen voor de tuin. Ze kunnen snel en langdurig kleur geven aan een kaal stukje in de border of in potten op het terras. Kijk bij het kopen of de planten er goed uitzien en de kluit niet compleet uitgedroogd is.

Siergras

Siergrassen zijn het meest geschikt om dit natuurlijke effect in uw tuin te creëren. De zachte textuur van grassen is een perfecte aanvulling op de (blad)vormen en kleurrijke bloemen van veel zonminnende vaste planten. Grassen zijn elegant, veelzijdig en veerkrachtig. Ze behoren tot de meeste tolerante tuinplanten. Ze stellen namelijk weinig eisen aan hun standplaats mits ze maar in de volle zon staan. In de nazomer en in het najaar zorgen siergrassen voor de verticale effecten in uw tuin. Eén mooi voorbeeld hiervan is de Calamagrostis acutiflora ‘Karl Foerster’ (Struisriet). Dit gras bloeit in juni, maar de uitgebloeide aren blijven decoratief tot het eind van de winter. Veel siergrassen hebben net als Calamagrostis een mooi wintersilhouet. Winterse weersomstandigheden kunnen grassen een extra dimensie geven in de vorm van rijp. Alle bladeren, stengels en pluimen, worden met een dun laagje van ijskristallen bedekt waardoor er een fascinerend effect ontstaat.

Hoveniersbedrijf Hendrickx

Hoveniersbedrijf Hendrickx staat voor vakmanschap, klantgerichtheid en een perfecte ‘tuinbeleving’.

Ervaring en ‘frisse wind’ binnen één bedrijf Hans Hendrickx (50) en Berry Beernink (30) draaien sinds 2011 samen Hoveniersbedrijf Hendrickx, een groeiend enthousiast polderbedrijf met zes vaste (en in het seizoen enkele losse) medewerkers in dienst.

Hendrickx en Beernink vormen een perfecte combinatie vanwege hun overeenkomsten en aanvullende kwaliteiten. Oprichter Hans Hendrickx staat voor vakmanschap, flexibiliteit en know how. ‘Frisse wind’ Berry Beernink is sterk in interactie en heeft de passie om klanten aan te steken met zijn ‘tuinvirus’.

De groei van het bedrijf is geen doelstelling vanuit ambitie, maar wordt bij Hoveniersbedrijf Hendrickx simpelweg veroorzaakt door het constant leveren van kwaliteit. Lees hier meer over ons en waarom we ons werk zo leuk vinden!

Blijf op de hoogte via facebook

Neem contact met ons op

Hoveniersbedrijf Hendrickx

Espelerweg 41-2
8311 PN Espel

Tel: 0527- 27 1088
Mob: 06 – 10372299 (Berry Beernink)

Contactpersonen

Aanleg
Berry Beernink

Groenonderhoud
Hans Hendrickx

Website: http://www.hoveniersbedrijfhendrickx.nl Email: info@hendrickx.nu

Wij helpen u graag!

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Andere klanten beoordelen ons

Nick Elma
Nick Elma

1 out of 5 stars

posted 1 day ago

Komt afspraken niet na . Geen aanbeveling

Inge Kippers
Inge Kippers

5 out of 5 stars

posted 4 months ago

Beautiful club! These guys know their stuff!

Mari van Dorst
Mari van Dorst

5 out of 5 stars

posted 7 months ago

Hendrickx is a very pleasant and skilled landscaping company. They communicate well, do what they agree on, and deliver network work. That makes Hendrickx horticultural company a must.